Tavaran hamstraajat


 Kun katson remppa vai muutto tai remontilla kaupaksi asunto ohjelmia, olen ällistynyt siitä tavaramäärästä, mitä ihmisillä on niin Englannissa kuin USA:ssa ja Kanadassa. Talo voi olla paljon yli 200 m2 ja silti joka paikka on täynnä rompetta ja roinaa. Lattioilla, pöydillä, joku makuuhuone tai kellari voi olla turhan tavaran kaatopaikka. Ja sitten tarvitaan vielä suurempi talo. Siis suurempi tavaroiden hamstrauspaikka, jossa mikään ei pysy järjestyksessä.

Kotisairaanhoidossa olleena olen kyllä nähnyt Suomessakin samanlaista hamstrausta ja olen itsekin ollut aikanaan melkoinen hamsteri. Pakastimessa oli ainakin parin vuoden vanhoja marjoja, juhannuksena vein huonolla omallatunnolla joulupiparit roskiin, kun ei niitä kukaan syönyt. Iso kaappi täynnä kankaita, joista minulla ei ollut koskaan aikaa ommella ja lankoja vino pino vaikkei minulla ollut aikaa kutoa.

Tuttavallani, joka on sinkkunainen, ovat kaapit täynnä tavaraa. Niin täynnä, että ovet on avattava varovasti, ettei tavarapaljous putoa syliin. Hänen varastokoppinsa on täynnä tyhjiä pahvilaatikoita. Hän on säästänyt kaikki astiapakkaukset odottaen aikaa jolloin se unelmien prinssi saapuu ja hän muuttaa miehen kanssa yhteen. Saa sitten kuulemma pakata kaikki astiansa noihin laatikkoihin. Nainen on 60-vuotias eikä tuota prinssiä ole vielä ilmaantunut.

Mutta kysymys kuuluukin, mikä saa jotkut ihmiset hamstraamaan tavaraa tolkuttomasti? Miksi ei voi luopua mistään? 

Kyseessähän on pelko. Ihminen ei usko että maailmankaikkeus kantaa häntä ja että kaikki mitä ihminen tarvitsee, hän saa sen. Niin kauan kuin itse en uskonut elämän hyvyyteen ja luotin vain itseeni, olin hamstraaja. Kun opin luottamaan siihen, että elämä kantaa minua kaiken aikaa, loppui hamstraaminen.

Nykyään teen pari kertaa vuodessa kaapeissani inventaarion ja osan myyn Tori.fi:ssä. Vaatteet lahjoitan Fidaan tai UFF:n tai SPR:n kirppareille. Joskus todella harvoin otan kirpparipöydän.
Olen usein todennut miehelleni, että kaapeissa olevat tavarat selvästikin sikiävät keskenään. Mitenkään muuten en voi selittää sitä, mistä tavaroiden lisääntyminen johtuu, koska ostan nykyään hyvin vähän vaatteita ja sisustustavaroitakin hyvin kohtuudella, jos ollenkaan.

Jos kotisi ja kaappisi ovat kaaoksessa ja pursuavat, silloin pääkoppasikin on kaaoksessa. Silloin olisi aika siivota sotkut kotoasi, sillä samalla siivoat pääkoppasi. Sillä Kotisi kertoo millainen olet ja mitä vedät puoleesi. Kuinka voit odottaa elämääsi tulevan jotain uutta ja hyvää, jos koko ajan annat maailmankaikkeudelle viestin, että et hallitse elämääsi. Et uskalla luopua mistään vanhasta, pelätessäsi ettet saa jotain uutta ja parempaa tilalle.

Mutta 12 munan kennoon ei voi tunkea kolmattatoista munaa, kuten Seitsemän Sinettiä kirjassani selvästi sanotaan! Jos et uskalla luopua vanhasta, et voi saada uutta ja parempaa. Jos et luota siihen, että maailma on hyvä ja sinulla on oikeus kaikkeen hyvään, kuinka voisit saada parempaa?

Joten jos kaappisi ovat pullollaan tavaraa ja kotisi epäjärjestyksessä ja siivoton, on aika hävittää turhat roinat. Tavarat tai vaatteet, joita et ole käyttänyt viimeisen vuoden aikana ovat mitä suurimmalla todennäköisyydellä turhia. Et tule käyttämään niitä jatkossakaan. Jos odotat että laihdut ja mahdut monta numeroa liian pieniin vaatteisiin, niin se on ajan haaskausta.

Kysy itseltäsi mitä pelkäät kun sinun on hamstrattava tavaroita. Kävin kerran ns. ihmeellisen insinöörin vanhalla koululla vuosia sitten. Tuttavani vei minut katsomaan ko. koulua siksi, että se oli mahdollinen kurssipaikka. Koululla oli lentokone voimistelusalissa. Oikea lennettävä lentokone. Siellä oli vanhan ajan radioita, poljettava ompelukone, suksia, lapioita ym. ym. Hirveä määrä tavaraa joka minun mielestäni olisi kuulunut kaatopaikalle. Kun kysyin mieheltä mitä hän ajatteli tekevänsä näillä vanhoilla tavaroilla, vastasi mies: ”Kun venäläiset hyökkää Suomeen, niin silloin näitä tarvitaan.”

Sinunkin hamstauksesi takana on siis jokin pelko. Järkevä tai järjetön, mutta silti sellainen joka kannattaa kohdata, avata ja poistaa elämästään. Elämä kantaa, kun uskot ja luotat siihen. Et jää mistään paitsi, kun pidät itseäsi arvokkaana saamaan kaiken tarvitsemasi, joten kannattaisiko lopettaa hamstaaminen?

Ja koska teen kuten kirjoitan on kirjakaapin tyhjennyksen aika jälleen. Luettujen ja nyt minulle turhien kirjojen myynti/vaihto siisteihin pokkareihin matkalaukemisiksi. Ja tietenkin kirjakaupassani on reilut alennukset loppuunmyynnin vuoksi www.rarissima.fi


Kommentit

Suositut tekstit