Mustaa, harmaata, valkoista

En ymmärrä, mikä ihmisiä vaivaa? Kun värimaailma on mustaa, harmaata ja valkoista. Ja jos nyt oikein räväkäksi ja värikkääksi heittäydytään, niin beigeä. Ja ruskeakin on aina sitä harmaanruskeaa ällötystä. Ei varmasti lämmintä punaruskeaa.


Kotisi Kertoo kirjan kirjoittaneena olen tietenkin kiinnostunut sisustuksesta ja kodin väri- ja symbolimaailmasta. Katson remontti ja kodinosto ohjelmia. Ja täytyy sanoa, että sisustussuunnittelijat, ovatpa sitten Suomesta tai ulkomailta potevat samaa musta, harmaa syndroomaa. Jopa silloinkin, kun remonttikohteen omistaja selvästi on sanonut haluavansa valkoisen keittiön, tunkee sisustussuunnittelija sinne väkisin harmaata, niin että asiakas alkaa itkeä. Minäkin alkaisin siinä tilanteessa. Tosin en suurin surminkaan antaisin kenenkään ulkopuolisen suunnitella ja sisustaa asuntoani.

Tänään katsoin ajankuluksi Asuntokaupat sokkona. Olen joitakin pätkiä ko. ohjelmasta joskus katsonut ja aina se värimaailma on sitä mustaa, harmaata, valkoista. Mutta että jopa lastenhuoneeseen tungetaan mustia seiniä ja mustia verhoja! Voiko kauheampaa olla!

Ei ihme että tämä maailman onnellisin maa on maa, jossa ihmiset syövät valtaisin määrin masennuslääkkeitä ja potevat masennusta, puhumattakaan itsemurhista ja perheväkivallasta. Mutta kuorruttakaa vain kotinne mustalla ja harmaalla, niin takuuvarmasti tilaatte mielenterveysongelmia ja elämän surkeutta.

Kun kuuntelen ihmisiä jotka hehkuttavat kuinka ihana väri harmaa on ja kuinka ihana on esimerkiksi harmaa talo, niin voisin oksentaa. Ensinnäkin, historiallisesti katsottuna, harmaa on köyhyyden, kurjuuden, saamattomuuden, nöyryyden ja alistumisen väri Suomessa. Ennen vanhaan köyhän kurjalliston tönöt ja mökit olivat harmaita. Heti kun torpassa oli toimeliaisuutta, maalattiin niin talo kuin ulkorakennukset punamultamaalilla. Vauraan väen talot olivat joko punaisia tai herrasväen talot valkoisia, keltaisia tai vaikkapa vaaleanpunaisia, mutta ei koskaan harmaita!

Lestadiolaisten, körttiläisten ym. uskonnollisten pakkopullayhteisöjen, joissa ihmisiltä vaadittiin nöyrää kuuliaisuutta ja johtajien täydellistä kunnioitusta, väri oli harmaa. Suomen armeijan väri on harmaa ja armeija on aina hierarkkinen laitos.

Mustasta en viitsi edes puhua, koska se on pelkureiden väri. Niiden jotka haluavat sulautua massaan. Niiden jotka eivät uskalla tulla nähdyiksi, olla itsenäisiä, itseään arvostavia ja rakastavia. Kulisseja ylläpitäviä ihmisiä. Ja se on tietenkin jokaisen oikeus, jos se tekee onnelliseksi.

Kirjoittelin 2017-2018 Ammattisi kertoo tekstejä nettisivuillani. Tässäpä sinun luettavaksesi 

Sisustussuunnittelija

Olet valinnut sisustussuunnittelijan ammatin, koska olet jäänyt vaille rakastavan kodin lämpöä. Siksipä oletkin opettelemassa, kuinka luoda kodikas koti. Mutta tiedätkö, kodikkuus ei tule teknisistä sisustusratkaisuista, vaan siitä että koti on rehellisesti asukkaansa näköinen.

Luot kylmiä sisustusratkaisuja väreineen ja materiaaleineen, johon sinut on saatu uskomaan koulutuksessasi. Vannot mustan, harmaan ja valkoisen nimeen. Tätä epäkodikasta, karua sisustus linjaa toteutat orjallisesti niin kauan, kunnes ymmärrät, millainen ihminen olet, mitä olet jäänyt vaille. Ja sehän on kodin lämpö ja rakkaus. Paikka, jossa voi olla aidosti oma itsensä, rakastettuna ja hyväksyttynä.

Koska olet jäänyt vaille juuri näitä asioita, kalustat kerta toisensa jälkeen muiden kodeista yhtä kalseita ja ankeita, viljellen mustaa, harmaata ja valkoista, sillä niillä väreillähän on mahdollista aikaansaada karu kylmyys, joka on sinulle ah niin tuttua ja turvallista.

Niin kauan kuin kuvittelet kulissien luovan kodin, olet ammattisi vanki. Vasta kun uskallat tunnistaa oman rakkauden ja hyväksymisen tarpeesi, vapaudut. Silloin voit luoda todellisen itsesi näköisen kodin. Silloin opit luomaan kodikkaita koteja myös asiakkaillesi.Kommentit

Suositut tekstit