Hyvä paha viha

Kun puhun väreistä ja niiden sisällään pitämistä tunteista, niin punaisen kohdalla kertoessani, että on olemassa positiivista ja negatiivista vihaa, se herättää aina hämmennystä. Kuinka viha voi olla positiivista, hyvää?Kyllä viha voi olla positiivista, eteenpäin vievää hyvällä tavalla. Ihmiset vain mieltävät vihan aina pahaksi, pelottavaksi, vääräksi ja kiellettäväksi tunteeksi.

Henkisissä piireissähän viha pitää unohtaa ja antaa anteeksi ja hymistellä vain violetteja, vaaleanpunaisia ja vihreitä tunteita. Ja samalla unohdetaan, että nuo kyseiset värit pitävät ihan samalla tavalla sisällään negatiivisen puolen, jonka voi yrittää painaa piiloon. Ne käsittelemättömät negatiiviset tunteet vain eivät häviä hymistelyllä ja selän kääntämisellä. Ne ovat edelleen kaiken aikaa alitajunnassamme ja kehossamme. Kehomme on äärimmäisen viisas. Silloin kun yritämme valehdella tietoiselle minällemme ja samalla muille ihmisille, paljastaa keho meidät.

Olen monen monituiset kerrat ottanut Koloristi koulutuksessa kiinni ihmiset tästä valheellisesta puhumisesta. Kädet puristuvat vihaiseen nyrkkiin vaikka suusta tulee mussuti mussuti valhe sanoja solkenaan. Kun huomautan tästä, kädet ehkä avautuvat, mutta sen jälkeen hampaat purraan yhteen niin lujaa, että leukaperät ovat jäykät vihasta. Tai sitten keho on kireä kuin viulunkieli, ääni narisee, on yskimistä ja monia muita paljastavia asioita.

Mutta entä se punainen, positiivinen, hyvä viha? Ajatellaanpa asiaa. Jos on tapahtunut jotakin epäoikeudenmukaista työpaikalla, niin muuttuuko se, jos vain hymistellään, että on se niin väärin, mutta ei tehdä asialle mitään. Mikään ei muutu, mutta epäoikeudenmukaisuus ja siitä kumpuava viha padotaan sisään ja se sairastuttaa ja tekee katkeraksi (joka on muuten keltainen tunne, sinapinkeltainen).

Jos menee ja lyö esimerkiksi epäoikeudenmukaista pomoa, on se negatiivista, huonoa vihaa. Myöskään puolison tai vanhempien, lapsien, sisarusten, ystävien, poliitikkojen, virkamiehien ym. konkreettinen lyöminen tai somessa räkyttäminen ei auta eikä muuta mitään. Kun on vihainen epäoikeudenmukaisuudesta tai asioiden muuttumattomasta tilasta ja viha saa toimimaan rakentavasti, oikein ja laillisia keinoja käyttäen, on kyse positiivisesta, hyvästä vihasta. 

Kun naapuri, ystävä tai joku muu tekee tai saa jotain, joka ehkä aiheuttaa vihan lisäksi kateutta, niin se, että nuo tunteet saavat itsen yrittämään samaa, on positiivista, eteenpäin vievää vihaa. Pelkkä vihaisuus ja kateus, eivät tuota mitään positiivista. Päinvastoin, negatiivinen viha on todella tuhoisaa.
Ylen sivuilla on tänään tiedeartikkeli: Oletko aina vihannut väärin? Testaa, onko se sittenkin supervoimasi?

Tein itse testin ja sain tietenkin supervoimakseni vihan. No totta kai sain, minähän olen punainen persoona. Ja jos joku lause saa minut näkemään punaista ja halun muuttaa heti asia, niin se on tämä: Aina on tehty näin ja tehdään vastakin. Minulle se on varma punainen vaate, jonka haluan takuuvarmuudella muuttaa.

Olen myös huomannut vuosien saatossa sen, että jos sanoin vaikkapa työelämässä jostain asiasta kauniisti ja rauhallisesti, niin se ei vaikuttanut mitään. Kun nostatin punaisen energian eli vihan, niin jo oli porukka hiljaa ja kuunteli tikkana ja sen jälkeen alkoi heti tapahtua.

Jos pelkäät vihan tunnetta, kaikenlaisen vihan tunnetta, mieti mistä se johtuu. Jos et uskalla näyttää vihantunteitasi, niin miksi et? Pelkäätkö tulevasi hylätyksi, tuomituksi, rangaistuksi? Jos patoat vihan tunteet sisääsi, kuinka se sinuun vaikuttaa?

Vihan purkaminen rakentavasti voi olla se tunteiden tulpan avaus, jolla pääset käsiksi vielä syvempiin tunteisiin. Kannattaa kokeilla vaikka tyhjän tuolin tekniikkaa tai mennä jonnekin, missä voi heitellä kiviä ja käpyjä ja huutaa ja kiroilla kurkku suorana. Se vapauttaa ja puhdistaa, etenkin jos tuon purkauksen jälkeen voit vielä itkeä. Sisään tukahdutetut tunteet sairastuttavat ja estävät meitä saamasta hyvää elämäämme.

Elämä voi olla kaunista ja ihanaa, kannattaa sen vuoksi kohdata tunteiden koko kirjo! 
Kommentit

Suositut tekstit